Seascape

Staffa, Schotland

staffajpg

Mijn landschappen schilder ik meestal zonder foto of schets.  Het ontwikkelt zich gaandeweg. Dat gebeurde ook toen ik een nieuw canvas van 100 x 150 cm opspande om "Seascape" te maken. Het was in 1e instantie helemaal niet de bedoeling om een zeegezicht te maken; het begon als een leeg stuk land.

Het weekend voordat ik er aan begon had ik in Amersfoort in de Zonnehof een kleine expositie van Armando bezocht. Ik was nagenoeg alleen in de ruimte aanwezig en kon alles op mijn gemak bekijken. Het was lang geleden dat ik oog in oog had gestaan met het werk van deze door mij bewonderde nederlandse kunstenaar.

In de loop van de week kwam het bericht via het journaal dat Armando overleden was. Toeval dat ik juist nu zijn werk gezien had?

Armando hield er een bijzondere manier van schilderen op na. Hij pakte zich helemaal in, plakte alles af met tape, droeg grote huishoudhandschoenen en schilderde uitsluitend met zijn vingers. Het was meer boetseren met olieverf. Als hommage besloot ik hetzelfde te doen met Seascape. Het is volledig met uitsluitend mijn handen geschilderd. Het geklieder moest eerst wennen, maar gaf wel een totaal ander beeld dan ik normaal maakte.

Later dat jaar, tijdens een openstelling van ons atelier, wist een bezoeker zeker dat ik Staffa in Schotland als voorbeeld had genomen. Het was één van haar favoriete reisbestemmingen. Ik zei dat deze plaats alleen in mijn hoofd bestond. Ze had moeite om het te geloven en toonde me haar reisfoto's. De gelijkenis was inderdaad frappant.