Kunstboeken

De boeken die ik sinds enige maanden maak lijken op boeken, maar lezen kun je ze niet. Het zijn gesloten boeken, gemaakt van restmaterialen. Karton, klossen van wegwerppallets, krantenpapier, lood. En verder alles wat ik krijg of aantref in en om het atelier. Met de boekenpers en de oude letters uit de letterkast pers ik de tekst op het kaft

Het begon rond 4 mei 2023, met een uitzending van Pointer waar onder andere de "Verkaufsb├╝cher" behandeld werden. Met ongeloof heb ik de uitzending bekeken. Het wierp een heel ander licht op de Nederlanders tijdens de oorlogsjaren dan ik gewend was. In 18 boeken is minitieus opgetekend hoe vastgoed van de joodse bevolking is geroofd en doorverkocht. Pijnlijk is de enthousiaste hulp van nederlandse makelaars en notarissen hierbij. 

Na de oorlog had men op basis van de precieze gegevens dit recht kunnen zetten, maar dit is meer dan 70 jaar lang niet gebeurd. 

Zo'n bericht blijft door mijn hoofd spoken tot ik een vorm vind om me te uiten. Inmiddels maak ik ook andere "boeken" en probeer daarbij de tijd en de geschiedenis er in te laten sluipen. "Zie, ik maak alle dingen oud..."