Dilemma.

Gefechtsfeld

Sinds een week kijk ik iedere dag op de site van het Venduehuis in Den Haag. Ik kon het eerst niet geloven: meerdere schilderijen van Armando te koop aangeboden. Uitgerekend ook nog uit de periode waarin hij -deels in Berlijn, deels in Nederland- zijn mooiste werken maakte.

De "schuldige" landschappen, uitgevoerd op grote doeken, met de hand of paletmes in rake streken aangebracht. Zwart/witte olieverf, met hier en daar een nuance in oker. Grijstinten ontstaan vanzelf daar waar het wit tijdens het schilderen het zwart raakt. Archetypen van bomen in een landschap in oorlog. Het perspectief van een behoedzame soldaat of een angstige vluchteling. 

Armando (letterlijk: "hij die zich wapent") boetseert zijn schilderijen, het is een beeldhouwer op het platte vlak. Geboren in hetzelfde jaar als mijn ouders, net een paar jaar ouder geworden dan zij.
Hij was voor mij mede de aanleiding om op 28-jarige leeftijd weer te gaan studeren aan de kunstacademie. Mijn scriptie ging ook over zijn werk. Het toedichten van menselijke eigenschappen aan zoiets abstacts als een landschap. Het landschap is "schuldig" aan de verschrikkingen want het heeft een podium geboden en is "ooggetuige" geweest, maar heeft niets ondernomen om de ellende te stoppen...
Kijk, zo'n inzicht, daar kan ik wat mee!

En nu staat dat dus te koop. Het is een fors bedrag, maar een fractie van wat ik verwacht had. De richtprijs is 8000,- tot 12.000,- euro. Het aanbod staat op de site naast een zeefdruk van Warhol dat afgehamerd is op 40.000,-  euro. De afmetingen van "gefechtsfeld" zijn 198 x 250 cm en past dus in mijn atelier. Het geld heb ik eventueel ook, al zal dit een flinke aderlating zijn. Telkens als ik de site bezoek zijn er weer meer werken afgehamerd/verkocht. Soms zelfs voor het viervoudige van de richtprijs. Maar onder deze blijft steevast onverkocht staan.

Wat moet ik vredesnaam doen? Mijn principe handhaven dat ik maker van kunst ben en geen opkoper? Maar ja, we hebben het hier wel over Armando.. reden genoeg om één keer van je principe af te wijken? Dilemma.
Als er de volgende keer keurig verkocht onder staat, is mijn probleem opgelost. Liefst met een afhamerprijs waar ik toch nooit aan zou kunnen tippen.

Armando advertentiejpg