Damocles

Magic & Loss, Lou Reed.
Mijn jongste zoon bracht deze CD een aantal jaren geleden voor mij mee van een reis. Ik kende dit album niet en dat verbaasde me omdat ik al decennia lang de muziek van Lou Reed volg. Ik was compleet overwhelmed door dit thema-album uit 1992. Traditie-getrouw heb ik in de daaropvolgende weken alle songs over en over gedraaid en met name het gestripte, directe taalgebruik maakte het weer tot een echte Reed.

Tijdens het schrijven had Lou Reed gekozen voor het thema Magic, maar gedurende het proces overleden twee dierbare vrienden van hem aan kanker waardoor hij besloot het thema uit te breiden met Loss. Net als bij de albums New York en Songs for Drella ben ik weer getuige van de overpeinzingen van een fenomenale singer/songwriter. Muziek als kunstvorm, niet bedoeld om te pleasen.

Sword of Damocles gaat over de laatste behandeling (bestraling) van een vriend in het ziekenhuis, tijdens het bezoek ziet Lou Reed dit denkbeeldige zwaard aan een zijden draad boven zijn hoofd hangen. Een duivels dilemma: "To cure you, they must kill you, I see the sword right above your head"

De houtsnede in twee drukgangen is uit 2015. Het draagt dezelfde titel als de song en is erop gebaseerd. Het is gedrukt op 70 x100 cm Fabriano papier en één van de eerste houtsnedes die ik maakte op de grote etspers die ik een jaar eerder had aangeschaft.

Het beeld is een gestileerde krab met een scherpe lijn naar boven. Je kunt er een steekwapen in zien. Dit staat voor mij symbool voor de verwoestende kracht van gevreesde ziekte. De basis is een foto die ik maakte van een dode krab op het strand van Camaret-sur-Mer (Bretagne, Fr)
Deze houtsnede was de aftrap van een hele reeks houtsnedes die ik sindsdien maak en een terugkeer naar de ambachtelijke grafiek. Het levert een beeldtaal op die heel dicht bij mijn belevingswereld komt.