Bron

Van oude boekwinkels en dingen die voorbij gaan..
Dit deed ik jarenlang maar al te graag: in een willekeurige stad in Nederland goedkope boekwinkels zoals "de Slegte" afstruinen op zoek naar pareltjes. Stapels dummies (schetsboeken) heb ik er weggesleept: "Nu twee voor 5,-" Kom daar nu nog maar eens om!
Voor vijfentwintig Euro verliet je de winkel met een tas vol boeken met een gewicht waar het bijgeleverde fragiele tasje niet op berekend was. Zonder vooropgezet plan of doel je laten verrassen door het aanbod. Waar ik mee thuis kwam was dan ook compleet random. Meestal was het wel de bedoeling dat de boeken dienden als inspiratiebron voor mijn beeldend werk.

Zo ook het boek "Vietnam posters" uit 2008 van David Heather en Sherry Buchanan. Sowieso was ik vanuit mijn achtergrond als grafisch kunstenaar al geïnteresseerd in de picturale kracht die propagandaposters van de 20e eeuw uitstralen. Het terugbrengen van de boodschap die je wil uitdragen tot simpele vorm- en kleurvlakken. "Red blood and yellow skin" volgens Sherry Buchanan.

In het voorwoord beschrijft David Heather hoe hij in een achterafsteeg van het oude stadsgedeelte van Hanoi een ware Aladdin's Cave van de propagandaposters ontdekt.
Een enkel bijzonder exemplaar hangt ingelijst aan de muur, maar de meeste posters liggen op grote stapels te verstoffen.
De eigenaresse -Mrs. Hanh- kent de meeste posters die dateren van 1960 tot heden. Sommige van de kunstenaars kent ze nog persoonlijk. Ook van jaren her.

Wat ik bijzonder vind is dat de Vietnamese kunstenaars nooit afscheid hebben genomen van hun oorspronkelijke beeldtaal.  Ook in Vietnam heeft de digitalisering haar intrede gedaan, maar de kunstenaars blijven trouw aan hun traditionele manier van uitbeelden.

De posters gaan natuurlijk overwegend over de gewapende strijd, maar ook over de vooruitgang, landbouw, educatie, wetenschap.
De simpele beeldtaal van zaken als: flatgebouwen, bouwkranen, landerijen, fabrieken, enz. is voor mij een ware goudmijn.
In de dummies maak ik eindeloos schetsen van alle details die me opvallen in de posters. Na jaren rijpen kan het zijn dat zo'n schets het levenslicht ziet in de vorm van een grote houtsnede.
En dan is voor mij de cirkel rond.


dummy vietnam posters 2jpg